mandag 21. desember 2015

Lesetips: Krim uten blod og gørr (Del 1)

Nå har vår bibliotekar på huset, som har ansvar for voksenavdelingen, listet opp en del gode tips til deg som liker krim og spenning. Vel å merke uten så mye blod og gørr!

Del gjerne dine egne tips i kommentar feltet rett ved innleggets slutt! Under kommer første del av listen:


"Knoklenes arv" av Dolores Redondo
Bokens handling:
Amaia Salazar er sjef for kriminalpolitiet i Baztán-distriktet, og snart skal hun bli mor til sitt første barn. Handlingen starter i retten. Rett før retten blir satt, tar gjerningsmannen livet sitt på toalettet. Han etterlater seg en lapp til Amaia, der han har skrevet ordet Tarttalo, som er en enøyd kyklope ifølge baskisk folketro. Noe måneder etter fødselen får Amaia en ny sak. Beinrester blir funnet i en vandalisert lokal kirke. Restene viser seg å være fra et barn. Dolores Redondo debuterte med Den usynlige vokteren som fikk gode omtaler og ble oversatt til en rekke språk. Dette er bok nummer to i en trilogi. (Kilde: Biblioteksentralen).


"4.50 fra Paddington" av Agatha Christie
Bokens handling:
Fru McGillicuddy sitter på toget på vei til sin gamle venninne Miss Marple da et annet tog kjører forbi. Plutselig får hun se ryggen på en mann som tar kvelertak på en kvinne. Rystet av sjokket forteller hun Miss Marple hva hun har sett. Men hvem var kvinnen? Hvem var morderen? Og hvor ble det av liket? (Kilde: Bokkilden.no).


 "Døden ved vann" av Torkil Damhaug
Bokens handling:
Liss lever et utsvevende liv i Amsterdam, men kaster seg på flyet hjem når hun får vite at søsteren er forsvunnet. I Oslo leter hun fortvilet etter svar på hva som har skjedd. Men blant dem hun møter finnes én som er villig til å drepe for å hindre at sannheten om søsterens grusomme skjebne kommer fram i lyset.
Døden ved vann er en spenningsroman om å gå over grenser, om å bli innhentet av fortiden, om barnet som søker ømhet og omsorg, og møtes med begjær. (Kilde: Biblioteksentralen). "Siste sporvogn til Elysian fields" av James Lee Burke.
Bokens handling:
Dave Robicheaux drar til New Orleans for å hjelpe Fader Jimmy Dolan, en nær venn som har blitt overfalt og banket opp. Sammen med Clete Purcell oppsøker han den mistenkte, Gunner Ardoin. Hevnen blir så voldsom at politiet ber Dave om å ikke vise seg i New Orleans igjen. Dolan trekker Dave inn i kampen mot søppelrasisme i de fattige boligområdene, og det leder dem til jakten på skjebnen til en legendarisk svart bluesmusiker som forsvant sporløst fra lenkegjengen mens han arbeidet på en plantasje. Tre tenåringsjenter dør i en eksplosiv bilulykke. Med en far som er gal av sorg og hevntørst, og en kompleks leiemorder på jakt etter Fader Dolan er Dave Robicheaux i ferd med å komme i tidsnød(Kilde: Biblioteksentralen).


"Brannvegg" av Henning Mankell.
Bokens handling:
Ystad, oktober 1997. Førstebetjent Kurt Wallander grubler over hva som kan ha drevet to unge jenter til å slå i hjel en eldre drosjesjåfør. Han får noe annet å tenke på da den eldste jenta forsvinner sporløst etter få dager i arresten. I tillegg er en 47 år gammel mann funnet død ved en minibank, og to døgn senere blir strømmen borte i store deler av Skåne. Kurt Wallander er i villrede, men han tror det er en sammenheng mellom de tre hendelsene(Kilde: Biblioteksentralen).

 "Vannet" av Arnaldur Indridason.
Bokens handling:
Vannstanden i Kleifarvatn har sunket drastisk og en geolog på tur rundt vannet kommer en morgen over et skjelett. Erlendur, Sigurdur Oli og Elinborg settes på saken. Parallelt fortelles en historie fra femtitallets Island, der en ung student og lovende partifelle blir sendt til Leipzig for å studere. Observasjoner av samfunnsstrukturen i DDR skal ukritisk rapporteres hjem til Partiet. Kan de to historiene knyttes sammen? Dette er den prisbelønte islandske kriminalforfatterens fjerde bok på norsk(Kilde: Biblioteksentralen).

 "Eliszabeth er borte!" av Emma Healey
Bokens handling:
Maud har blitt glemsom. Hun kjøper ferskener selv om hun har skapet fullt, brygger seg te uten å drikke den og har noen ganger problemer med å kjenne igjen sin egen datter. Men én ting er hun helt sikker på: at venninnen Elizabeth er savnet. Maud har en lapp i lommeboken der det står sort på hvitt, og hun er fast bestemt på å finne ut hva som skjedde med venninnen. Og hvilken sammenheng har egentlig Elizabeth med den uoppklarte forsvinningen av Mauds søster Sukey? (Kilde: Biblioteksentralen). "Seks år" av Harlan Coben.
Bokens handling:
Seks år har gått siden Jake Fisher så kvinnen han elsket gifte seg med en annen mann. Seks år hvor han har kastet seg inn i arbeidet og gjort karriere på universitetet for å glemme. Seks år hvor han har vært plaget av mareritt om Natalie og hennes nye liv med ektemannen Todd. Så leser han Todds nekrolog i avisen og klarer ikke å holde seg borte fra begravelsen. Han håper å få et glimt av Natalie, men den sørgende enken viser seg å være en annen kvinne som hevder å ha vært gift med Todd i over ti år. Jack oppsøker gamle venner, men ingen husker Jack og ingen har sett Natalie på mange år. Hvorfor knuste hun hjertet hans, og hvorfor løy hun - om alt? (Kilde: Biblioteksentralen).


 "Piken på toget" av Paula Hawkins.
Bokens handling:
Rachel tar det samme toget hver eneste morgen. Hun vet at toget kommer til å stoppe på det samme signalet hver gang. Akkurat der hvor hun har utsikt over en husrekke med bakhager. Hun føler til og med at hun kjenner noen av menneskene som bor i et av husene. Jess og Jason kaller hun dem. Slik hun ser det, er livene deres perfekte. Om bare Rachel kunne ha vært like lykkelig. En morgen ser hun noe sjokkerende i hagen til paret. Det tar bare ett minutt før toget går videre, men hun har sett nok. Nå er alt forandret. Rachel øyner en mulighet til å bli en del av livet til de menneskene hun har observert på avstand. De vil komme til å skjønne det. Hun er mye mer enn bare den jenta på toget. (Kilde: Biblioteksentralen).

 "Haimennesket" av Hans Olav Lahlum
Bokens handling:

Sommer 1972: K2 og Patricia er offisielt blitt kjærester. K2 blir invitert til en hyggelig helg på et idyllisk sørlandshotell. Det viser seg at hotellet ligger på en øy og er dårlig tilpasset rullestolbrukere. Patricia blir likevel med. Men det blir ikke helt den avslappende helgeutflukten de hadde sett for seg. For nøyaktig ti år siden ble en guttebaby funnet ihjelslått på hotellet. De fant aldri ut hvem som drepte den lille gutten. Nå er de gjenlevende gjestene fra den grufulle helgen igjen samlet på hotellet, og direktørens plan er at K2 skal oppklare mysteriet. Spenningen stiger ytterligere når det viser seg at det er en ubuden gjest på hotellet, en gjest med morderiske hensikter(Kilde: Biblioteksentralen).
  
 
 
Lest noen av bøkene som nevnt ovenfor? Isåfall hva er din mening om dem? Som nevnt innledningsvis er det bare å legge igjen en kommentar med dine egne tips til krimbøker som burde leses!

Kom gjerne innom biblioteket for å låne disse bøkene!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar