lørdag 12. desember 2015

Lesetips for ungdom

I uke 45-46 besøkte vår barne- og ungdomsbibliotekar Hans Petter 8.klassinger på ungdomsskoler i Eidsvoll.  Dette i forbindelse med "Gøy å lese" som er en del av Eidsvoll Kulturelle Skolesekk. I løpet av besøkene presenterte han 11 gode bøker.  Bøkene han tipset om kan alle lånes på Eidsvoll Bibliotek.

"Ryktet" av Ingeborg Arvola

Mobilen til Nika er full av hatmeldinger, fordi hun har kapret typen til Anette K. Det sier i alle fall ryktet. Det skal hun få blø for. Anette og venninnene hennes sier de skal slå inn skallen hennes med en jernstang. Men det er ikke jernstanga som skremmer Nika mest. Hun er mest redd for storebroren. Hva han vil gjøre om han får høre om hevnen. Nika er ei jente som mobbes uten å bli et offer. (Kilde: Bibliotekssentralen)


 

"Kamuflasje" av Janne Aasebø Johnsen


Renate opplever at pappa må reise til Afghanistan og hun er alene igjen hjemme med en mamma som bekymrer seg syk. Fra å ha et åpent forhold slutter de å snakke sammen, i frykt for å trekke hverandre ned med hverandres engstelse. Dette gjør sommeren ekstra vanskelig. Renates opplevelser med skole, vennskap, kjærlighet og løgn skulle hun gjerne ha snakket med mamma og pappa om, men det er ikke så lett. Dette er en fortelling om krigen som foregår i hodet til de pårørende til soldater. En fortelling om turbulent ungdomstid og problemer en ung jente gjerne skulle delt med pappa, om han var der. (Kilde: Bibliotekssentralen)

"Tidsrosen" av Ørjan N. Karlsson

Martin Sølvfoss går på kostskole i Cambridge hvor semesteravslutningen er i gang. En dag dukker onkel Lauritz opp og sier Martin må komme hjem til Norge. Faren hans har forsvunnet under en seiltur. Samtidig begynner underlige ting å skje. Martin ser syner, opplever at tiden stopper og mottar et brev fra sin avdøde bestefar med beskjed om at han har arvet en eiendom. Martin reiser, og sammen med vennene Kaia, Elisabeth og Cad går det raskt opp for ham at det er mye han ikke har visst om sin egen bestefar og Sølvfoss-slekten. En hemmelighet blir avslørt, Martins familie har siden 2. verdenskrig vært voktere av ett av de tre hellige fragmentene fra lansen som spiddet Jesus da han hang på korset. Og nå er noen på jakt etter det. «Tidsrosen» er første bok i en planlagt trilogi(Kilde: Biblioteksentralen)

"Marlens historie" av Sigbjørn Mostue


Marlen begynte i klassen til Brage høsten parasitten MTG brøt ut. Faren til Marlen døde for et par år siden, og hun gikk inn i en dyp depresjon. Moren har funnet en ny mann, Johan, rik og på alle måter vellykket. Marlen mistrives i villastrøket, og savner leiligheten, vennene og klassen i Oslo sentrum. Da smitten velter inn over landet, innser hun at den like gjerne kan ta henne og familien som noen annen. Moren, som er farmasøyt, er blitt tilbudt å søke tilflukt i en fjellhall, men hun nekter å dra dit uten Johan, som er utkommandert som heimevernsoldat og står vakt på legesenteret. Marlen nekter å gi seg, og sammen med familien førsøker hun å unngå døden. Som i alle kriser er det de svakeste, kvinner og barn som er mest utsatte. Marlen må stable alt hun har av mot og viljestyrke for å møte prøvelsene som venter. (Kilde: Biblioteksentralen)

"Vi er molekyler" av Susin Nielsen


Tretten år gamle Stuart er faglig strålende, men ikke helt på topp sosialt. Fjortisen Ashley er den ubestridte it-jenta i klassen, men hun er langt i fra den smarteste. Livene deres kolliderer med hverandre når Stewart og faren hans flytter sammen med Ashley og moren hennes. De er totale motsetninger, men til tross for forskjellene, har de én ting felles: De er, som alle oss andre, laget av molekyler. Vi får både Stuart og Ashleys syn på tilværelsen i en historie om familietragedie og familiebånd, søskensjalusi og fellesskap samt tenåringsproblemer og nye erfaringer. (Kilde: Bibliotekssentralen)


«Dager med blå himmel» av Jennifer Niven


Finch og Violet møtes første gang på toppen av skolens klokketårn. Finch er besatt av døden, Violet klarer ikke leve lenger. Sammen redder de hverandre. For en stund. Violet er sønderknust og sliter med skyldfølelse etter at søsteren døde i en trafikkulykke, mens Finch ikke lenger holder ut opp- og nedturene som utgjør livet hans. Etter hvert som de blir kjent med hverandre, finner de ut at det selv i stummende mørke kan finnes lyspunkter. Dette er en fortelling om ferden mot og gjennom tragedien, og veien videre. Her står man ansikt til ansikt med mørket, men også gleden, og med kjærlighetens muligheter og begrensninger i møte med psykisk sykdom. Det er en historie om håp og savn, om å velge livet og hvem man vil være, men først og fremst handler den om kjærligheten som dukker opp når man minst venter det. (Kilde: Biblioteksentralen)

«#alfahann» av Jan Tore Noreng

15-åringen Torstein har alt. Han er smart, populær, kjekk, og har en kropp som alle de andre guttene i tiende misunner ham. I tillegg er han sammen med Viktoria, den perfekte dama. Livet hans er som skapt for Instagram. Men den som har alt, har også alt å tape. Dette er en fortelling om selvbilde, bekreftelse, muskelbygging, anabole steroider, og er både sår og farlig, både på det ytre og det indre plan. (Kilde: Biblioteksentralen)

 


«Du, jente» av Fatima Sharafeddine


Faten er tjenestepike hos en velstående familie i Beirut under borgerkrigen i Libanon. Alle pengene hun tjener går til familien hennes hjemme på landsbygda. Faten er ensom og fortvilet, men hun nekter å gi opp tanken på egen utdanning og selvstendighet. Og hun har et håp om at den unge mannen i nabohuset vil hjelpe henne. Dette er en fortelling om frihetsberøvelse og om å finne seg selv og bryte ut av miljøet for å skaffe seg en utdannelse. Nærvær er en serie oversatte romaner som bringer verden nærmere norsk ungdom. (Kilde: Biblioteksentralen)


«Fuck Verden» av Monika Steinholm


16 år gamle Gunn og moren har nettopp flyttet til Tromsø. Moren sitter for det meste inne og snakker med fremmede menn i telefonen. Gunn kjører rundt på en traktor og spiller Jahn Teigen. I lomma på mormors røde kåpe finner Gunn et bilde av en ung mann. Hun skulle spurt hvem det er, men mormor er en måke og kan ikke svare. Niklas skulle gjerne hatt en motgift mot trangen til å sitte foran Facebook og glane på bilder av eks-dama. En psykolog hadde muligens vært noe for Niklas, men han skal faen ta ikke til noen psykolog. Det handler om kjærlighet og ikke minst fravær av kjærlighet. Om den store forelskelsen, om det å være ny på et lite sted og forsøke å tilpasse seg uten å være A4, men kul. Det handler om savn, om fravær av en far (og kanskje en mor). Dette er en moderne oppvekstroman med mye humor, men med et mørkt bakteppe. (Kilde: Biblioteksentralen)

«Kjære søster» av Alf Kjetil Walgermo


Når eit menneske døyr i dag, står gjerne Facebook-veggen igjen. I mange tilfelle lever veggen vidare, som ein stad der slekt og vener vender seg direkte til den avdøde. Profilen blir ei minnebok, men også ei slags forlenging av livet. Det gjer også at ein har fått ei ny overgangsrite, nedlegginga av den digitale profilen til den avdøde. Då 15 år gamle Amalie døyr, tar den 17 år gamle storesøstera Eli Anne over administrasjonen av fb-profilen hennar. Nokre månader seinare vil Eli Anne legge profilen ned, ta ein endeleg avskjed. Ho har allereie fjerna alle venene til Amalie, men kvir seg for å ta det siste steget. Eli Anne skriv på veggen til Amalie og ser attende på forholdet mellom dei, på endringar av status, på løgner og sjalusi, men også på kjærleiken mellom to søstre. Eli Anne klarer ikkje å legge ned Amalies profil før ho har fortald søstera sanninga om ein del ting. Det var så mykje ho aldri fekk sagt mens Amalie levde. Ho vil ikkje ha noko uoppgjort når ho legg ned pro filen og tek endeleg avskjed. Dette er ei forteljing som rommar både sorg, anger og skam, men også glede, livskraft og håp. Det er i tillegg ein roman om musikk, der ulike musikksjangrar og kunstsyn får bryne seg mot kvarandre. (Kilde: Biblioteksentralen)

 

 

«Volum: en spilleliste»

Ni forfattere som også er musikere har skrevet hver sin novelle om hvordan musikken kan forandre situasjonen, kan forandre deg. Om hvordan tonene får deg til å sveve, hvordan klangen fra et piano kan få deg til å gjøre noe helt nytt, om hvor vanskelig det er å finne de rette ordene. Om alle minnene som henger fast i musikken, om alle gledene, plagene og drømmene som følger med. Og om det utrolige som plutselig kan skje, bare fordi det finnes musikk. Og mennesker som elsker musikken. Følgende forfattere har bidratt: Pedro Carmona Alvarez, Aslak Dørum, Lars Elling, Liv Eirill Evensen, Tania Kjeldset, Hans Petter Laberg, Stein Erik Lunde, Arne Svingen og Frida Ånnevik. (Kilde: Biblioteksentralen).


Har dere lest noen bra barne- og ungdomsbøker dere vil anbefale? Legg gjerne igjen en kommentar rett under.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar