torsdag 29. oktober 2015

Samlesing på blogg: Faen ta skjebnen og Idas dans.

Denne måneden har vi valgt å ha to bøker til online-lesesirkelen "Samlesing på blogg".  Dere kunne velge hvilken dere ville lese eller dere ville lese begge to. Fellesnevneren for bokvalgene denne måneden er; Kreft. Det er ikke tilfeldigheter heller ettersom oktober er sterkt knyttet til "Rosa Sløyfe" aksjonen, som Kreftforeningen arrangerer hvert år.

Faen ta skjebnen av John Green 

Boken "Faen ta skjebnen" av John Green handler om den 16 år gamle Hazel som har kreft (nærmere sagt skjoldbruskkjertelen, etterhvert også i lungene) og vet at hun lever på lånt tid. I tre år har legene behandlet henne. Tre år har hun levd med dødsdommen. Da livet ser mørkt ut møter hun Augustus i en støttegruppe for kreftsyk ungdom og fra den dagen forandrer hennes liv seg for alltid.  Dette er en roman om liv,kjærlighet og død. Om hvor morsomt, spennende og tragisk livet er.

Boken som ble i USA  kåret til den beste amerikanske roman i 2012 uansett målgruppe av Time Magazine, er en velskrevet  og sterk roman om to unge menneskers kamp for å overleve når livet slår tilbake. Selv om boken er for unge voksne er dette en roman som kan treffe bredt i de eldre aldersgruppene også. I de store linjene handler romanen likeså om å verdsette livet, men også stå for de valgene man gjør i livet. Kreft er noe som ikke definerer personen som får det, og dette er noe jeg føler "Hazel" prøver å bevise. . 

Idas Dans av Gunnhild Corwin

 "Idas dans" er skrevet av Gunnhild Corwin og tar oss med lesere tett på virkeligheten. Boken handler om Ida som 18 år gammel rammes av leukemi. Idas mor, Gunnhild, følger her datteren gjennom den 14 måneder lange sjukdomsperioden, fram til hun dør. Boka handler om sjukdom og død, og om kjærligheten til livet.

I forhold til "Faen ta skjebnen" av John Green kommer vi her som lesere tetter inn på historien. Mye av det skyldes jo at dette er en slags dokumentar eller biografi, og vi som lesere har kanskje det lettere å knytte oss til historien hvis vi kan hente likheter fra "den virkelig verden".  Corwin har et bra fortellerspråk og vi føres videre i historien. Når jeg leste boken for et par år siden satt jeg fremdeles helt til slutten å håpet at det skulle gå bra med Ida. På den måten greier forfatteren å få oss lesere til å være i "nuet" i historien, og ikke tenke på slutten av boken. Det blir fortalt en vakker og skjør historie, og jeg skal heller ikke feie under et teppe at denne boken kan være sterk lesing for enkelte.

Begge bøkene ovenfor er velskrevet og viser på hver sin unike måte hvordan det er å være rammet av kreft. "Faen ta skjebnen" er en fiktiv historie, men det hindrer fremdeles ikke leseren å leve seg inn i historien. Det kan virke som John Green har brukt tid på å sette seg inn i den type kreft hovedpersonen har. "Idas dans" er en mors beretning om å det og miste sin datter og hvordan tiden var før henne døde. Personlig likte jeg godt begge bøkene siden jeg fikk lest to ulike historier om det å være rammet kreft. I "Idas dans" får vi se hvordan kreften rammer både den som har fått diagnosen, men også familie og venner.

  1. Hvilke av bøkene likte du? Hvorfor?
  2. Har fortellerspråket, måten historien blir fortalt på, noe å si for din oppfatningen om hvorvidt boken er bra?Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar