torsdag 1. oktober 2015

Samlesing på blogg: Butchers Crossing av John Williams


I August måned startet vi opp en online-lesesirkel her på bloggen kalt "Samlesing på blogg". 
Online - lesesirkelen er et tilbud til de som ikke har tid eller mulighet til å komme på lesesirkel møter. Samlesing på blogg har et  tema denne høsten, som er bestselgere som har vært på topplistene en eller annen gang, men er på vei nedover.


Om boken

I løpet av september måned skulle romanen "Butchers crossing" av den avdøde forfatteren John Williams, leses. Boken handler om Will Andrews som er ingen akademiker. Han lengter etter villmark, frihet og heltemot. Han slutter på Harvard og drar vestover for å oppleve en ny måte å leve på. I en liten by ved navn Butcher's Crossing møter han en jeger som forteller om en bortgjemt flokk bøfler i et avsidesliggende dal i Colorado. De bare venter på å bli tatt av en gruppe menn modige og gale nok til å finne dem. Will bestemmer seg for å bli en av de mennene, men den tøffe reisen og ikke minst den vanvittige slaktingen av den enorme flokken, setter ham på en prøve han ikke var forberedt på.

I denne intelligente og sterke boken til forfatteren av Stoner, kaster forfatteren nytt lys over den klassiske amerikanske myten om hvordan vesten ble vunnet. Jakten på denne siste store bøffelflokken, blir samtidig én manns jakt på hvem han er og hva han står for. New York Times skrev at «Butcher's Crossing banet vei for Cormac McCarthy» og handler dypest sett om de valgene som former et menneskes liv (hentet fra)


Bilde av en Bøffelflokk.
Bilde hentet fra Flickr(Creative Commons)

Identitet og ville vesten

I denne romanen møter vi unge Will Andrews som prøver  å løsrive seg fra faren sin, som er prest i hjembyen. Han kommer til en nokså nedslitt by kalt "Butcher's Crossing" hvor han ved hjelp en av farens gamle bekjente, blir kjent med jegeren Miller som driver med jakt av bøfler. Andrews er på søken etter å komme i kontakt med naturen og ikke minst finne ut hvem han egentlig er uten å bli tilknyttet til faren. Med hjelp av to andre menn setter jaktlaget på totalt fire, ut for å finne det sagnomsuste bøffelflokken som Miller har sett i fjellområdet ved Colorado.

Alle har sine egne demoner å slite med, og på den lange turen blir alle fire utsatt for hardt vær og ubarmhjertelig forhold som bringer de tettere sammenn uansett om de vil det eller ikke. Andrews finner fort ut at det idylliske bilde som magasiner og bøker har skapt av naturen er på langt nær sant, der de blir innesnødd i fjellene i flere måneder. Ved hjelp av et godt fortellerspråk og flotte miljøskildringer drar forfatteren oss med tett på mennenes jakt,  og viser oss samtidig et glimt av et samfunn i endring. Det er nettopp dette som jeg føler løfter romanen opp, det med John Williams tar i bruk gode miljøskildringer og bringer oss tett på mennene. Selv om vi møter på et godt språk i boken føler jeg at boken ikke får en"pangstart", og at at det heller i starten går litt tregt før det etter ca. 30-40 sider tar seg betraktelig opp.

Stoner og Butcher's Crossing

Det blir sagt boken "Butcher's crossing" er "Stoner" bare omvendt.  "Butcher's Crossing" ble utgitt fem år tidligere enn "Stoner", og er blitt sagt å være en langt mer "moden" bok enn "Stoner". Personlig har jeg ikke lest "Stoner" så jeg har ikke noe grunnlag for å sammeligne noe. Det jeg derimot har lest av omtaler i ulike aviser, blir det sagt at "Butcher's Crossing" er hakket bedre en Stoner på enkelte fronter. Uansett tror jeg boken "Butcher's Crossing" er et glemt verk av John Williams, som har havnet litt i skyggen av "Stoner".

Kort fortalt vil jeg si at dette er en velskrevet roman, som har sine "tørre" deler. Selv om tempoet i boken kan virke litt sakte til tider, dras vi videre i historien ved hjelp av godt fortellerspråk og miljøskildringer. Karakterene i boken er troverdig beskrevet, selv om det er ikke alle vi kommer "under huden" på.
  • Hva syntes du om boken? Var den bra skrevet?
  • Hvis du har lest både "Stoner" og "Butcher's Crossing", hva synes du? Er "Stoner" bedre/dårligere enn "Butcher's Crossing".?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar