søndag 30. august 2015

Bær-bøker

Nå er bærsesongen igang for fullt, og det bugner av bringebær, jordbær, stikkelsbær, bjørnebær og rips i de mange hager. Har du bær i hagen, eller bøtter og spann fulle av bær etter bær-slang hos naboen, og lurer på hva du skal gjøre med disse godsakene? 


Lån boka i biblioteket
På biblioteket kan du låne eller kikke i bøker med ideer og inspirasjon til hva du kan bruke delikatessene til.

"Norske bær fra natur og hage" av Kristen Winge og Over Bergensen tar for seg både sanking, bevaring og oppskrifter på forskjellige norske bær. I begynnelsen av boka er det en generell del, der det står litt om frysing, safting og sylting av bær.

Deretter har hver bærtype sin egen del. Det er bilder, informasjon om vitenskaplige navn, plukkeinformasjon, næringsinnhold i bærene og mange oppskrifter der bær er stjernen. Oppskriftene er enkle å følge, og har få ingredienser i tillegg til bærene. Mange av oppskriftene er desserter, men det er også oppskrifter på tyttebær- og moltechutney og på einerbærøl.

Lån boka i biblioteket
Hvis du ikke har tid til å gjøre noe med bærene med en gang, er sylting en enkel, praktisk og god preserveringsmetode som er mange hundre år gammel. Det er ekstra godt med hjemmelaget syltetøy, og det er også en fin vertinngave eller julegave til de som har alt.

"Syltetøy året rundt" av Matilde Skår er en bok, som titelen sier, om sylting av bær. Boken inneholder både tradisjonelle og eksotiske oppskrifter. Oppskriftene er enkle, med få ingredienser. Alle oppskriftene i boken har bilder, og svært detaljerte beskrivelser av fremgangsmåten. Oppskriftene innledes med en kort tekst, og mange av oppskriftene har ingredienser som gir syltetøyet det lille ekstra, som Bringerbærsyltetøy med mynte. De fleste oppskriftene bruker pektin, men i de fleste oppskriftene vil det fungere like bra å bruke syltesukker istedenfor vanlig sukker, og da fjerne pektin.

Lån boka i biblioteket
"Norges spiselige planter og bær : vilt, vakkert og velsmakende fra tidlig vår til sen høst " av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo får du en god oversikt over spiselige planter og bær, som du trygt enten kan putte oppi salaten eller i en matrett.  Boken er godt illustrert og kommer med gode forklaringer på hvordan du finner plantene/bærene,men også hvordan du tilbreder den.  Naturen er full av planter og bær som kan spises, det gjelder bare å vite hvilke. Edle Catharina Norman samler ville vekster til Oslo topprestauranter, og Sofie Grøntvedt Railo holder kurs om temaet. I denne boken tar de for seg velsmakende planter som alle kan finne, og viser hvordan man kan bruke dem i ulike oppskrifter.Kom gjerne innom biblioteket for å låne med deg disse bøkene eller lån andre bøker om temaet. Hvis vi ikke har boken du leter etter kan vi låne fra andre bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar