mandag 20. juli 2015

Populær - En selvbiografi

Vingate-tips for nerdete jenter. En dagbokroman fra virkelighetens Texas, USA.

"Tenåringer flest kaster seg hodestups ut i det meste uten å se seg for - gjerne med haken først. Denne aggressive tilnærmingen kommer at at de går med hodet fremstutt, skoldrene krummet og blikket i bakken" (Betty Cornell, 1951).

"Ikke alle liker at en jente setter seg ved guttebordet. Godta dette, og forbred deg på å få se (og lukte) mye mer enn du hadde tenkt" (Maya van Wagenen, 2014).

Har du lyst til å lese en skikkelig morsom, trist, lærerik og ærlig fortelling om hvordan dette kan gjøres?

"Populær. En selvbiografi" av Maya van Wagenen er en sann historie om en amrikansk ungdomsskole jente som utfører et kjempekult prosjekt; Hun tar utgangspunkt "Betty Cornells Popularitetsguide for Tenåringer" fra 1951, og følger alle tipsene i boka fra 50 tallet, for å se om de kan hjelpe henne å mer populær på skolen sin. Dette fører til noen litt umoderne valg, som klesstilen hennes, men også en del universelle endringer, som bedre holdning

"Populær. En selvbliografi" er en sann fortelling, med flere bilder av Maya og familien hennes inne i boken. Boken beskriver virkelige hendelser i Mayas liv, både triste og morsomme, som faktisk har skjedd, og derfor gjorde boken ekstra intrykk på meg.

"Populær. En selvbiografi" er skrevet som en dagbok, med tips både fra Maya og Betty om hva som funker og ikke funker for å skaffe seg flere venner og bli mer sett, og hvordan en bør gå frem. Boka er veldig amerikansk, men jeg synes ikke det gjør noe. Maya bor jo i Texas, og det er der handlingen foregår.

Aftenposten har skrevet en hel artikkel om boken og forfatteren, hvis du vil ha litt mer informasjon om Maya og prosjektet hennes.

Jeg annbefaler boken på det sterkese til alle som liker å lese morsomme bøker fra virkeligheten om mennesker som tør å ta anderledes valg og de konsikvensene disse valgene får. Boka er full av livsvisdom og råd. Jeg kjente meg veldig godt igjen i forfatterens ønske om å være populær, om å bli likt å få flere venner, og hvor vanskelig dette kunne være.

Det er en bok en om skikkelig modig jente, som tør å prøve noe nytt og dumme seg ut litt ut. Og om de morsomme konsikvensene dette får!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar