onsdag 8. juli 2015

A Natural history of Dragons - Bokanmeldelse

http://www.eidsvoll.folkebibl.no/cgi-bin/websok/websok?tnr=122165
Lån boka i biblioteket
Noen fantasybøker er fulle av hekser, troll, magikere, snakkende dyr og helter som vinner prinsesser og halve kongeriker. A natural history of Dragons er ikke en slik bok.
Boka handler selvfølgelig om drager. Men dragene er ikke snakkende, blå kjæledyr som heltene rir på. De er beist som lever i utkanten av sivilisasjonen, og ikke særlig anderledes enn andre farlige dyr, som tigre, løver eller moskus.

Dette er den første samlingen av memorarer om Lady Trents liv, en vitenskapskvinne av adelig familie som er svært fasinert av drager. Hun er villig til å gjøre nesten hva som helst for å studere disse magiske skapningene. Dette føre til mange humoristiske situasjoner. Drage-studier er ikke alltid helt trygt heller, dragene er ingen kosedyr, og holder til i utkanten av sivilisasjonen.

Boka er skrevet som tilbakeblikk, med en herlig tørr humor. I noen situasjoner er Lady Trent enig i at hun ikke alltid tok de mest rasjonelle beslutningene, men vi får alltid vite grunnen til at hun gjør som hun gjør.

Strange Horizon, et amerikansk science fiction og fantasy magazin, og kobler den til både Jane Eyre og Jonathan Strange and Mr. Norrel av Susana Clarke. Det har også i09, som gir boken strålende kritikk, og kaller den en realistisk fortelling om drager i viktorianske england.

Lady Trent må kjempe mot det viktorianske samfunnets normer for kvinnelig adel, fremmede kulture og deres syn på studier av drager. Hun er en dame med bein i nesa, og har en fantastisk selvironi. Jeg anbefaler denne boka på det varmeste til alle som liker actionfylte eventyr, med sterke kvinner i hovedrollen, fortalt med humor og varme.

"You, dear reader, continue at your own risk. It is not for the faint of heart - no more so than the study of dragons itself. But such study offers rewards beyond compare: to stand in a dragon's presence, even for the briefest of moments - even at the risk fo one's life - is a delight thta, once experienced, can never be forgotten..."

Akkuratt slik føler jeg det for denne boken!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar