mandag 22. juni 2015

Norge og jødene - fra DS Donau til "Fredens ring"

Utstilligen Nasjonal skittentøysvask ved Eidsvoll 1814
Onsdag 17. juni feiret Eidsvoll bibliotek i samarbeid med Eidsvoll 1814 og med støtte fra Nasjonalbiblioteket Henrik Wegelands 207 års dag. 
http://eidsvoll2014.com/2015/06/18/relevant-og-tankevekkende-mote-pa-eidsvoll-1814/
Stian Carstensen spiller forbudt musikk på trekkspill

Festen startet ved utstillignen "Nasjonal skittentøyvask", en samling av forskjellige utstillinger fra 200 års jubleet for grunnloven. Utstilligen tar i bilder og tekst opp hendelser som vi ikke har særlig grunn til å være stolte av de siste 200 årene. Jeg synes spessielt at fokuset på au-pairer og flyktninger som ankommer eller reiser fra norge er en interesant vinkling på tema.

Etter at vi alle hadde tatt inn over oss utstillingen gikk vi ned til Wergelands hus, og smakte på bursdagskake og brus, og kaffe og vafler. Arrangementet fortsatte innendørs med over 60 deltagere.

Stian Carstensen, som får Eidsvolls kulturpris i år, fortsatte med et musikalsk innslag. Han fortale om og spilte musikk som gjennom tidene har blitt brukt til å opprettholde forskjeller mellom folkegrupper. 
Hajrad Arshad, Nora og Hedda i samtale på Eidsvoll 1814

Torleif Hamre fra Eidsvoll 1814 førte til slutt en samtale mellom Hajrah Arshad, Nora og Hedda, to ungdommer fra synagogoen i Oslo. Arshad fortalte hvordan hun startet "Fredens ring" rundt synnagogen i Oslo, med bakgrunn i etter attentatene i København.

Arshad var tydelig på at det var en selvfølge at muslimer tar avstad fra terror og vold. Hun viste dette tydelig ved å starte "Fredens ring", som fikk internasjonal oppmerksomhet.
Etterhvert spredte budskape og facebook-gruppen seg, og dette møtte opp hele 1300 mennesker.

Det var også flere ungdommer fra det jødiske miljøet som deltok i "Fredens ring", blandt annet Nora. Nora fortalte hvordan hun opplevde støtten fra norske muslimer. Hun fortalte også at det kan være vanskelig å være jødisk ungdom idag, og hvordan hun opplevde at "jøde" er blitt brukt som skjeldsord blandt ungdommer.

Jødisk og muslimske ungdommer samlet ved Eidsvoll 1814

Ungdommene reflekterte litt rundt hvordan de ser på det å være en representant for enten det muslimske eller det jødiske, og hvilke fordommer som eksistere blandt nordmenn. De kom også med tips til salen for hvordan vi kan bli kvitt fordommene våre mot forskjellige minoriteter.

Vi hadde også invitert Marte Michelet, forfatteren av boken Den største forbrytelsen, men hun måtte desverre melde avbud grunnet sykdom.

Jeg synes ungdommene var flinke til å snakke, og imøtekommene mot hverandre og de utfordringene de har i møtet med storsamfunnet. En stor takk til Nasjonalbiblioteket for støtten, og Eidsvoll 1814 for samarbeidet under arrangementet Norge og jødene - fra DS Donau til "Fredens ring".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar