tirsdag 28. april 2015

Django – Unchained

Finn filmen i vår samling
Django – Unchained (2012)
Regi: Quentin Tarantino
Aldersgrense: 18 år

«Quentin Tarantino har både skrevet manus og regissert denne stjernespekkede filmen – Jamie Foxx er Django, slaven som slår seg sammen med dusørjegeren Dr. King Schultz (Christoph Waltz) i jakten på sørstatenes mest hardbarkede banditter, for å vinne sin frihet. Selv om han viser seg å være en fremragende jeger, er hans største drivkraft ønsket om å finne kona (Kerry Washington), som ble tatt som slave for mange år siden. Jakten fører dem til Calvin Candie (Leonardo DiCaprio), den brutale sjefen i «Candyland». De vekker raskt mistanke hos Candies husslave Stephen (Samuel L. Jackson). Nå blir jegerne selv byttet, mens Candies ondskapsfulle nett snører seg rundt dem.» (Fra filmens cover).

Denne filmen er helt klart en Tarantino film, og regissøren legger ikke skjul på sin forsmak for blodige scener, der avstraffing av slaver vises i all sin gru. Jeg synes derfor at aldersgrensen virker passende, selv om jeg selv vil påstå at mange 15-åringer vil kunne se denne filmen, men da helst i selskap med voksne.

Filmen er en blanding av historisk film om slavearbeid og western, i tillegg får vi se noe som ligner gladiatorkamp på sitt mest brutale. Filmen har også noen innslag av humor, som får en til å trekke på smilebåndet, men noen latterkrampe får du nok ikke.

Midtveis i filmen er det et skille, der filmen tar en desidert blodigere vending. Filmen er lang, nesten 3 timer, men den føles ikke langtekkelig, og det var ikke en eneste scene jeg syntes var kjedelig. Django er en film om slaveri og dets konsekvenser, om behovet for hevn og hvor langt en mann er villig til å gå for å få tilbake livet sitt.

Biblioteket har en rekke andre filmer og bøker om temaet slavetiden i amerika for intereserte, blandt annet filmen 12 years a slave. Vi har også flere western-filmer, f. eks. True Grit, og flere av de tidligere filmene til Tarantino i samlingen vår. Alle våre filmer og tv-serier kan lånes i 2 uker.

Andre anmeldelser av filmen
Imdb.com er filmen kåret til tidenes 57. (av 250 nevnte) beste film gjennom tidene, så den er åpenbart høyet elsket. Her kan du litt lengre nede på siden også lese vanlige brukeres synspunkter om filmen.

Filmpolitiet i p3 ga filmen terningkast 5, og kalte filmen "kraftig kost", noe jeg forsåvidt er enig i. Men det er bra kraftig kost, spesielt om en likte tidligere Tarantino-filmer som Kill Bill, og Tarantino innfrir forventningene. Filmmagasinet var også begeistret for filmen, ga den 6 av 6 mulige stjerner, og mente den ikke hadde et kjedelig øyeblikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar