torsdag 12. mars 2015

En samisk politietterforsker som fenger

Finn boken i vår samling
«Ildens øye» av Jorun Thørring 2010.  Aschehoug Forlag

Dette er den andre boka om den samiske politietterforskeren  Aslak Eira.
Mai 1969: «En voldsom brann bryter ut i den gamle trehusbebyggelsen i Tromsø sentrum. Når brannmannskapene har fått flammene under kontroll, finner man to døde personer i kontorbygningen til firmaet Andreas Fjeld A/S. Den ene identifiseres som Fjelds eldste sønn, Karl.» Oktober 2007En mann ringer på døren til familien Fjelds bolig. Mannen viser seg å være Karl. Han unnslapp brannen og er tilbake i byen. Hvorfor har han aldri gitt livstegn fra seg? Hvem er gravlagt i hans sted? Før Karl igjen forsvinner, oppstår en ny dødsbrann i sentrum. Førstebetjent Aslak Eira får ansvaret for etterforskningen. Karl Fjelds tilbakekomst setter nytt søkelys på brannen i 1969. To saker med førti års mellomrom skal løses parallelt, men noen ønsker å la fortiden hvile i fred. Sentrale vitner blir systematisk brakt til taushet.»

Vanligvis er jeg ikke tilhenger av slike historier som spretter frem og tilbake i tid, men denne er  helt ok å følge med på. Det kan bli litt vanskelig i starten, men etter hvert holder vi oss i nå-tid, slik at det blir enkelt.
Plottet er rimelig godt og basert på hendelser fra Tromsøs historie. Alslak Eira er en troverdig og sympatisk hovedperson, men dessverre fenger hans problemer på hjemmebane mer enn krimhistorien selv. Denne boka anbefales alle med et forhold til Tromsø. For det er tydelig at den Tromsø-fødte legen og forfatteren Thørring er glad i hjemplassen. Boka er hjemmekjær.

Av Marianne Hoel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar