onsdag 9. juli 2014

Bokomtale: Sønnen» (2014) av Jo Nesbø

Finn boka i vår katalog

«Sønnen» (2014) av Jo Nesbø

Aschehoug Forlag

Jo Nesbø lar Harry Hole hvile, men sparer ikke leserne for sterke påkjenninger. «Sønnen» er en knallsterk hevnhistorie med bibelske undertoner. Gled dere!

«Sønnen» er en thriller som på ny viser Nesbøs mesterklo. Nok en gang skildrer han et Oslo i noir-toner, og i kulissene danser kommunepolitikere, næringsliv, politi og domstoler med de mektige som loven ikke gjelder for. Samtidig dreier romanen seg om velkjente Nesbø-temaer som far-sønn, lov-rettferdighet, hevn-urett og skyld-soning, og selve navet i beretningen om Sonny er en sterk kjærlighetsfortelling.

«Sonny er en ung narkoman som har sittet i fengsel i mange år. Han soner for andre, mot å få faste leveringer av dop. Sonny er i et vakuum, ruset i sin celle, til han får høre noe som endrer alt …»

UTDRAG FRA ARTIKKEL OM NESBØ OG SØNNEN av Øyvind Pharo, redaktør for norsk skjønnlitteratur i Aschehoug:

I Sønnen møter vi Simon Kefas, en etterforsker som jeg ser for meg som en desillusjonert Harry Hole-type femten år fram i tid. En litt satt og resignert noenogsekstiåring på overtid og med bakgrunn som tidligere Økokrim-etterforsker, nå degradert til mindre prestisjefylt drapsetterforsking og med en klysete ung karrierist fra KRIPOS som rival og overordnet.

Kefas' menneskelige svakhet er ikke - som for Harry Hole - periodedrankerens, men den spillavhengiges. Han har spilt om alt det er mulig å tape på og har fortsatt varierende kontroll på privatøkonomien. Nå er han en tørrlagt spillavhengig som pålegger seg å ikke inngå et eneste veddemål, om innsatsen er aldri så uskyldig.

Men hvem er Sønnen som romanen henspiller på? Sonny Lofthus er sønnen til Simon Kefas' avdøde nærmeste venn og kollega fra politiet, Ab Lofthus. En av de beste etterforskerne noensinne. Da sønnen var seksten år, skjøt faren seg og etterlot et brev som sa at han hadde vært muldvarp i politiet og var i lomma til heroinligaer og menneskehandlere. Sonnys liv ble ødelagt, og han ble narkoman. Han har sittet på Staten, Norges mest moderne og fluktsikrede fengsel, i tolv år. Sonny har latt seg bli langtidsfange mot å få sine daglige heroindoser. Han har tilstått andres grove forbrytelser. Han er mangedoblet drapsdømt. Han er profesjonell syndebukk, i kristne termer soner han for andre. Han blir Menneskesønnen.

Personlig synes jeg dette er en sterk og god bok, men til tider litt «kjedelig og tørr».

Anmeldt av Marianne Hoel

Boken er tilgjengelig både som papirbok, lydbok og som e-bok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar