fredag 2. mai 2014

Historiske kjendiser: Lee Harvey Oswald

Finn boka i vår katalog

Vekten av Don DeLillo

Forlaget skriver om denne boka:

DEN 22. NOVEMBER 1963 BLE AMERIKAS 35. PRESIDENT MYRDET PÅ ÅPEN GATE

Med sin blanding av virkelige og oppdiktede figurer og virkelige og oppdiktede hendelser fremstår denne romanen, også i dag når den endelig foreligger på norsk, som en provoserende og intens fortelling.

Leseren forflyttes til tidlig sekstitall og frem til den skjellsettende dagen da Amerikas 35. president ble myrdet på åpen gate.

Don DeLillo skaper en syntese av flere konspirasjonsteorier. Han fletter inn mafiaen, anti-Castro-krefter og CIA-folk - som alle kunne ha motiver for å ønske Kennedy fjernet - og får frem et dystert og vaklevorent bilde av det amerikanske samfunnet. Her dukker den tidligere marinesoldaten, amatørpolitikeren og Russland-svermeren Lee Harvey Oswald opp som den manglende brikken i et spill som er mye større enn ham selv.

Oswald er født i Vektens tegn, og gjennom forfatterens elegante grep blir stjernetegnet et viktig symbol for den balansen han som ung mann prøver å finne: han vil forandre verden, men er ikke i stand til å holde på en vanlig jobb, han drømmer om et idealsamfunn, men han slår kona si.

Vektskålen tipper i den fatale slutten som vi kjenner som et historisk faktum, den dagen da USA forandrer seg.

Don DeLillos dristige blanding av historie og fantasi skaper et originalt og skremmende portrett. Leserens ståsted utfordres stadig, mens romanen elegant vipper frem og tilbake mellom det faktiske og det fantasifulle.

(Omtalen er hentet fra vår katalog)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar