mandag 16. desember 2013

Roman

Finn boka i vår katalog

Jern av Torgrim Eggen

På en tidligere folkehøgskole i indre Østfold, Folkvang, samles en gruppe mennesker for å forberede seg på verdens undergang. Vi følger tre personer, Gro, Ove og Ina, som gjennom hver sin fortellermåte beskriver livet på Folkvang, som er en del av Perennial Spirituality Center, ledet av den karismatiske Sør-Afrikaneren Biv Boeser.

Gro er frisør, og har mistet den to år gamle datteren sin i en ulykke. Hennes fortelling får vi ta del i gjennom hennes blogg og senere e-dagbok. Hun er lett påvirkelig, og kommer til Folkvang for å finne svar og en tilhørighet.

Ove er narkoman og på flukt fra den litauiske mafiaen, da han kommer til Folkvang. Han forteller sin historie gjennom et refusert romanmanus. Ove fremstår som en over gjennomsnittet intelligent fyr som ikke så lett lar seg henrive.

Til sist er det Ina, som leseren lærer å kjenne gjennom e-poster til sin veileder og elsker, Rikard. Hun skriver en doktoravhandling om nyreligiøse bevegelser og er på Folkvang «undercover». Hun har, i hvert fall til å begynne med, en sunn skepsis til Perennnial Spirituality Center, men etter hvert viser det seg at det ikke er så enkelt å forbli en nøytral observatør.

Det er på denne måten romanen fremstilles, gjennom forelesninger, notater, e-poster og blogginnlegg. Det finnes ingen allvitende fortellerstemme som forklarer hva som egentlig skjer. Det stiller høyere krav til oss som leser, for hva er det egentlig som er sant, og kan vi stole på det hovedpersonene forteller? Er undergangen virkelig nær forestående? Denne formen fungerer forbausende godt i denne type eskatologiske fortelling. Når man først venner seg til Gros stave- og orddelingsfeil, vel å merke.

Jeg vil beskrive Jern som en skarp og intellektuell roman. Den beskriver, på troverdig måte, hva som vil kunne komme til å skje da verden går under. Det var med skrekkblandet fryd at jeg oppdaget at jeg lot meg rive med av konspirasjonsteorier og dommedagsprofetier. Og Jern fikk meg definitivt til å reflektere over både det ene og det andre. Dette er en god roman, og anbefales spesielt til de som liker dystopier, konspirasjonsteorier og er opptatte av miljøvern.

Anmeldt av Fanny Sandström Rødfoss

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar