onsdag 13. november 2013

Språkåret 2013


Språkåret 2013 går mot sin slutt, så her kommer en oppsummering av voksenbibliotekarens favorittbøker om språk.

Finn boka i vår katalog
1. Norsk er et lite språk som er i ferd med å dø ut av Guro Fløgstad og Anders Vaa

At eskimoene har mange, kanskje flere hundre ord for snø, at norsk er et lite språk som er i ferd med å dø ut, at tysk er hardt og fransk er vakkert - du har sikker hørt det før. Men vet du hvorfor disse språkmytene har oppstått, og hvorfor de er så seiglivede? Denne boka oppklarer disse og flere andre misforståelser, og den forteller deg mange små og store ting du sikkert ikke visste om språk.

 

 
 
Finn boka i vår katalog
2. Typisk norsk [redaktør Petter Schjerven et al.]

Boken er basert på tv-programmet "Typisk norsk" som ble sendt på NRK for noen år siden. Her er det eksempler fra sangtekster, trusselbrev, orddelinger og om bokstavens historie. Samtidig tar boken for seg striden mellom riksmål og nynorsk, så her er det mye kunnskap å hente. Illustrasjonene er helt fantastiske og gjør at denne boka egner seg godt som en såkalt “coffe table book”.

 

 

 
3. Betydningen av tingo og andre fantastiske ord fra hele verden

  Denne boka er et resultat av forfatterens studie av ordbøker på 280 ulike språk fra alle verdenshjørner. Han viser bl.a. hvordan man rundt om i verden har treffende og presise ord for ting og fenomener som vi må bruke hele setninger på å beskrive. Mange ord beskriver merkelige og utrolige ting, andre beskriver fenomener vi alle kjenner. Albanerne har 27 ord for barter, Masaiene har 17 ord for kveg og i Somalia har de 43 kamelrelaterte ord.

 

 


Finn boka i vår katalog

Etter at den interne språkspalten for Aftenpostens redaksjon ble trykket i avisen, har Per Egil Hegge vært nær ved å gå under i et hav av brev fra lesere om store og små språkfinurligheter. I denne boka har han samlet en del av disse samtidig som stadig nye språkartigheter dukker opp. Her går han på sin umiskjennelige måte løs på den ene rettskrivningsfeilen etter den andre og viser med eleganse og presisjon, og en god dose lun humor, hvordan et ukorrekt språj kan volde store misforståelser. Morsomme eksempler på unøyaktigheter og villfarelser ledsages av en lett korrigerende penn med sans for de små detaljene som gjør språket vårt så innholdsrikt og innfløkt som et levende språk skal være.

 
Finn boka i vår katalog

Mange ord og uttrykk som brukes i vanlig talespråk, har oppstått på sjøen. I denne boka tar forfatteren oss med tilbake til miljøene de kommer fra og knytter dem til liv og virke om bord. Framstillingen er krydret med sitateksempler fra presse, kringkasting og hverdagsliv. Det er også tatt med litt etymologi. Boka er illustrert med tegninger, gamle stikk og fotografier som forteller om sjømannens hverdag før i tiden.

 

 


Av Fanny Sandström Rødfoss

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar