onsdag 13. november 2013

Gamle glimt

Forfatter: Hans Wiers-Jenssen
Forlag: John Griegs forlag
Utgitt: 1943
Sist utlånt: ?

Hans Wiers-Jenssen (1866-1925) var en norsk sceneinstruktør, forfatter, teaterhistoriker og skuespiller. Sistnevnte var imidlertid ikke hans sterke side, i følge Store norske leksikon (Berg 2009) da han «manglet scenesjarm» og hadde en lang og tynn kropp som kunne fremstå som ufrivllig komisk.

Wiers-Jenssen. levde og virket store deler av sitt liv i Bergen, og det har satt sine spor i hans forfatterskap. Jan Herwitz har «sterk lokalkoloritt fra Bergen og inneholder bergenske typeskildringer og tørrvittige bergenske replikker.» (Berg 2009). Noen eksempler er « - den fleinskallete slangen», «Du har så meget hjerte som de pleier å ha her i Bergen. Men Vårherre skal vite at det er ikkje meget», «Den hellige ratafiaen. De må drikke han med andakt, dokter. Han er sterk som forgift» (Wiers-Jenssen 1943)

Sammen med Anne Pedersdotter er Jan Herwitz Wiers-Jenssens mest kjente skuespill. Stykket ble oppført første gang i 1913, og blir fortsatt spilt Den Nasjonale Scene i Bergen (senest i 2009). Det må være et kvalitetstegn!

Tegningene i denne utgaven av Jan Herwitz er laget av Per Schwab (1911-1970), som også hadde en nær tilknytning til teateret, blant annet som teatersjef for Den Nasjonale Scene.

Og til sist en liten artig detalj, hentet fra bokens tittelblad:
Foruten det ordinære opplaget er denne boken også trykt i 1000 nummererte eksemplarer på trefritt offsetpapir. Av disse er dette nummer 207.


Kilder: Berg, T. (2009, 13. februar). Hans Wiers Jenssen: utdypning. I: Norsk biografisk leksikon. Hentet 12. oktober 2013 fra http://nbl.snl.no/Hans_Wiers-Jenssen/utdypning

            Wiers-Jenssen, H. (1943). Jan Herwitz. Bergen: John Griegs forlag. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar