fredag 8. november 2013

Gamle glimt

Forfatter: Margit Cassel-Wohlin
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 1933
Sist utlånt: 4. desember 1964

Margit Wohlin (1897-1994) var en svensk forsker, skribent og politiker. Hun hadde selv flere barn, samt en stedatter fra ektemannens tidligere ekteskap. Både datteren Anna og sønnen Lars vokste opp til velutdannede og samfunnsengasjerte mennesker, begge var aktive innen politikken (liksom halvsøsteren Ulla). Så hvis barnas fremgang er et resultat av god oppdragelse, er det antakelig mange gode råd å hente i denne boken på beskjedne 62 sider.
 
Her listes de syv gylne reglene opp:
  1. Skaff tilstrekkelig utløp for barnets livsenergi
  2. Ro – la barna være ifred
  3. Rutine – øv inn gode vaner, hold på en bestemt dagsorden
  4. Vær ærlig mot barnet
  5. Skrem aldri barn
  6. Straff sjelden, med måte og rettferdig
  7. Dyrk barnas samfølelse
Syv gylne regler for barneopdragelse  inneholder også en gladmelding til alle foreldre som er bekymret for at barna får i seg for mye sukker, for på siden 28 anbefaler Margit: «Og la barna få meget sukker. Deres legeme trenger sukker, og det er akkurat nu i forhold til næringsverdien billigere enn de fleste næringsmidler. – Får de meget sukker til måltidene behøver de heller ikke gå og spise knask mellem måltidene.»

Så sukker er altså greit å gi barna sine – og gjerne i rikelige mengder. Men hva med kysser og klemmer? Margit anbefaler at vi heller sparer inn på dette området: «La barna være i fred for kjæling, degging og fremvisning! En amerikansk pedagog skal ha tellet hele 80 kyss i timen, som en mor og nogen tanter overøste en gutt med på en biltur. Vi nordmenn er sikkert forstandigere på det punkt. Men sandelig ser vi her også folk som tvinger på barn kjærtegn og tigger «får tante en liten klapp!»

80 kyss i timen! Det er ikke lite det! Det kan se ut til at oversetteren, Riborg Throne-Holst, har tatt seg noen friheter i arbeidet med denne boken, da Margit Wohlin neppe ville regnet seg selv som en av oss nordmenn. Uansett, barneoppdragelse er alltid et viktig tema. Boka er til utlån for den som måtte ønske å få et nytt (eller skal vi si gammelt) syn på barneoppdragelse!

Kilder:   Cassel-Wohlin, M. (1933). Syv gylne regler for barneopdragelse. Oslo: Aschehoug
                http://sv.wikipedia.org/wiki/Margit_WohlinIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar