fredag 25. oktober 2013

Historiske kjendiser: Giacomo Casanova

Finn boka i vår katalog

Casanovas siste erobring av Einar O. Risa

Mangfoldig og eventyrlig roman om en verdensberømt forfører og om en urolig tid i Europa. Treffsikre skildringer, velformulert språk og eksakt kunnskap om historien preger denne fascinerende beretningen om Casanovas liv.

Giacomo Casanova sitter alene på grev Waldsteins slott på Dux i Böhmen og skriver sitt liv. Han er ikke lenger forføreren Casanova, men en gammel arkivar hvis historier ingen lenger tror på og alle ler av. Casanova er borte. Bare et rykte. Og det er derfor han må skrive. Skrive om det han har opplevd. Skrive sitt liv, slik at han ikke skal forsvinne, slik at han skal bli husket og sett. Casanovas siste erobring er fortellingen om Casanovas liv. Om skuespillersønnen som søker anerkjennelse, om den katolske abbeden som vil innenfor, om forføreren som vil erobre, enten det er i Firenze, Roma eller London, i Venezia, Napoli eller Amsterdam. Eller i Paris, der kvinnene åpnet seg, som Nanette og Marton. Eller i Parma, som Henriette.

Casanovas siste erobring er en bred roman om Europa i siste halvdel av 1700-tallet. Revolusjonen i Frankrike ulmer. Voltaire gir ut bøker som blir forbudt. Romanen lar en hel epoke skinne gjennom ett eneste menneske. Risa har skrevet med en følsomhet og en humor som, sammen med hans evne til å kombinere historie, storpolitikk og enkeltmenneskers liv, etter hvert har blitt hans kjennetegn.

Einar O. Risa (f. 1954) er journalist og forfatter, og debuterte i 1995 med romanen Skygger. Han fikk Tiden-prisen i 2000 for sitt forfatterskap, og mottok i 2001 Nota Bene-prisen for L. C. Nielsens papirer.

(Omtalen er hentet fra vår katalog)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar