mandag 28. oktober 2013

For ungdomNoreng, Jan Tore. Drømmejegeren. Gyldendal, 2013

Finn boka i vår katalog
Innhold:
Krigereleven Evo er 14 år og skal forsvare moristammen og landsbyen mot det landsbyrådet sier er deres bitreste fiender: skogsboerne. Evos søstre er drømmefangere, en viktig oppgave – for bare drømmene kan vise vei og fortelle hva som har skjedd i fortiden og hva stammen skal gjøre i fremtiden. Men det er De eldste i rådet som tolker drømmene og bestemmer hva de betyr.
Utenfor landsbyen står Makinatårnet og vokter en hemmelighet ingen kjenner. En dag får Evos søstre noen skremmende drømmer, og Evo finner en mystisk gjenstand ved tårnet. Legenden forteller om den utvalgte som en som kjenner sannheten bak de gamle fortellingene og menneskenes historie, han skal redde landsbyen. Kan det være Evo? Stammens mektige ledere gir ikke slipp på makten så lett, og Evo og søstrene hans svever i livsfare
(fra forlagets hjemmeside)

Vurdering:
En spenningshistorie med magiske innslag. Dette kan i utgangspunktet virke som en ganske tradisjonell fantasy-bok, men et stykke ut i boka er det et vendepunkt som hever boka noen hakk.
Den starter ut litt omstendelig, og det er vel det største minuset ved boka; det krever litt tålmodighet å komme inn i den, men det må den nesten være for å bli kjent med Evo, familien hans og stedet de bor, og også historien mellom moristammen og skogsfolket. Dette er en bok om å forsøke å skape fred mellom to folk og å oppdage hva som skjuler seg bak legenden om Zed som morifolkets forteller fører videre.
Forfatteren er flink til å beskrive stedet slik at det blir levende for leseren, og han klarer også å gi noen av personene, som til å begynne med kan virke noe endimensjonale, egenskaper som gjør dem mer interessante.
Språket er forholdsvis lett (i hvert fall i de spenningsfylte delene av boka), det er luft i teksten, så dette er en bok som kan fungere for de som trenger en fantasybok som ikke er for tung å komme igjennom.
Fra 6. trinn.

Av Hans Petter LabergIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar