tirsdag 24. september 2013

Gamle glimt
Tittel: Frøydis Haavardsholm
Forfatter: Olav Dalgard
Forlag: Olaf Nordlis forlag
Utgitt: 1930
Sist utlånt: 26. mars 1998

Dette er, som tittel kanskje avslører, en side hentet ut fra en bok om billedkunstneren og illustratøren Frøydis Haavardsholm. Hun ble født i 1896 og i løpet av sitt liv illustrerte hun mange bøker, i tillegg til en betydningsfull innsats innen utsmykning av kirker, spesielt glassmaleri.

Forfatteren av denne boken er Olav Dalgard, som først og fremst er kjent som teatermann og regissør. Han var født i Folldal i 1898 og ga ut flere bøker i løpet av sitt liv. Denne boken inneholder mange av Frøydis Haavardsholms vakre illustrasjoner og glassmalerier. Den er fortsatt i god stand og kan lånes på Eidsvoll bibliotek.

På skoleplakaten øverst til høyre står det følgende:
«Røde Kors helsebud
Vær mest mulig ute i frisk luft hver dag. Arbeid ikke med lekser efter kl. 8 aften, den første time efter middagsmaten eller på helligdager. Spis frukt og grønnsaker. Det er av den største betydning for sund vekst og utvikling. Frukt bør helst spises rå, likeså flere slags grønnsaker (for eksempel gulerøtter, neper, salat, selleri). Bruk brød av sammalt mel (grovbrød, grahambrød, kneippbrød eller best landsens bygg-flatbrød, knekkebrød, kneipsskonrokker). All mat må tygges ferdig, drikk aldri med mat i munnen. Kaffe til barn under 15 år er bare til skade. Drikk heller melk. Trenges en varm drikk, så bruk varm melk, byggsuppe, havresuppe eller kakao med melk. Vask alltid hendene før du spiser. Puss tennene morgen og aften med stiv tannbørste. Rens neglene hver morgen. Varmt bad eller full kroppsvask minst en gang ukentlig. Hold lommetørkle for munn og nese når du hoster eller nyser. Spytt ikke på gulv eller fortau. Røk ikke sigaretter.»

                http://snl.no/Olav_Dalgard

                Dalgard, O. Frøydis Haavardsholm (1930). 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar