tirsdag 10. september 2013

Gamle glimt

Tittel: Norsk Klædebunad
Forfatter: Hulda Garborg
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 1917
Sist utlånt: 25. oktober 1995
Denne tittelsiden er hentet fra boken «Norsk klædebunad» av Hulda Garborg. Undertittelen lyder «Med 100 bilæte og 8 fargelagde mynsterteikningar av Halfdan Arneberg». Boken tar for seg bunader og klesdrakter fra nesten hele Norge og inneholder i tillegg et kapittel om festdrakter fra Færøyene og Island. Leseren vil i tillegg finne gode råd for bruk av hatter til bunaden:
«Moderne Hattar høver ikkje til Bygdeklædi. Men til Sumarsbruk kanne in upressa Panamahatt med heimevovne Ullbann og Sylvspenne vera fint, helst til ymse Livkjolar. Hatten er i seg sjølv god og praktisk ; toler Regn».

Hulda Garborg, født i 1862, var gift med forfatteren Arne Garborg. Hun ga selv ut flere bøker, både skjønnlitterære verk, biografier og noe sakprosa (på Eidsvoll bibliotek har vi også hennes bok Heimestell for den som skulle trenge noen gode råd der).  Hulda regnes med rette som en pioner i arbeidet med folkedans og nasjonalbunader. Norske Klædebunad ble første gang utgitt i 1903, men Eidsvoll bibliotek sitt eksemplarer er fra 1917. I denne utgaven har Hulda føyd til et lite etterord:
«So gjev eg daa denne nye Utgava av Norsk Klædebunad til Norigs Ungdom i Von um at ho kann verta sume til Gagn, endaa so ufullkomi ho i alle Maater er. 

Kilder: http://snl.no/Hulda_Garborg
http://no.wikipedia.org/wiki/Hulda_Garborg
Garberg, H. Norsk Klædebunad (1917).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar