onsdag 7. august 2013

Politi

Finn boka i vår katalog
                          Jo Nesbø «Politi» (2013) utgitt på Aschehoug

"Det hadde vært en varm, lang septemberdag med det lyset som forvandler Oslofjorden til smeltet sølv og får de lave åsene som alt hadde fått et første stenk av høst, til å gløde. En av de dagene som får Oslo-folk til å sverge at de aldri, aldri skal flytte derfra."


Fortellerens blikk følger den pensjonerte politimannen Vennesla, der han svetter opp fra Oslo-gryta på sykkel, inn mot Maridalens grønne favn. Det er mørkt da han av en eller annen grunn svinger av veien og inn på stien som fører til åstedet for et stygt drap på en tiåring. Vennesla ledet den taktiske etterforskningen av saken, men de kom ingen vei. Han har gått av sykkelen og tatt av seg sykkelhjelmen, svakt paralysert av en lommelykt som blir rettet mot ham: "Han ante en bevegelse, noe som ble løftet bak den store, dirrende sirkelen av lys, hørte en lav plystring i lufta, og i det samme slo en merkelig tanke ham. At han ikke burde ha gjort det. At han ikke burde ha tatt av seg hjelmen. At de fleste dødsfall blant syklister ...

Kynisk maktkamp
Den nye, ærgjerrige politimesteren Mikael Bellman har gått over lik for å komme dit han er. Etter at han dumper sin maktglade elskerinne, sosialbyråd Isabell Skøyen, ydmyker hun ham foran hele Byrådet ved å hente inn den pensjonerte politimesteren for å fange politislakteren. Men Bellman er rede til å gjøre hva som helst for å forbli i stillingen. Nesbø skildrer en maktkamp som gnistrer. Og som er like truende i sin kynisme og korupthet som den brutale og konkrete ondskapen han skildrer. For man håper så sterkt at dette ikke ligner på noen virkelighet.

Vurdering
Helt fantastisk bra!! Igjen stråler Jo Nesbø… mer utspekulert djevelskap er i vente ... både for Harry Hole og for oss som er hekta på Harrys mørke univers.
Anbefales på det sterkeste!!

Av Marianne Hoel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar