lørdag 3. august 2013

Ny stjerne i norsk krim

Jan-Erik Fjell «Skyggerom» (2012)

Finn boka i vår katalog
«Den litauiske småkjeltringen Bernandas Mielkos begynner å skjelve etter at han har kommet seg gjennom en uventet politikontroll ved bomstasjonen ved Øresundsbroen. Han klarte å beholde roen så lenge politiet snakket med ham, men mister kontroll over kroppens reaksjoner når han kan kjøre videre og spenningen egentlig er over. Han er på vei nordover med en skjult og forseglet last han ikke vet hva inneholder. Det er rett før jul og han trenger sårt litt ekstra penger, selv om han regnet med at den hemmelige lasten var dop. Men hvorfor markerte ikke narkotikahunden ved bilen under kontrollen? På vei videre mot leveringsstedet i Norge tenker Bernandas at dette gjør han aldri igjen - at han ikke er laget for slikt. Lite vet han da om at dette kun var et forvarsel om hva som er i vente: alt skal bli verre for Bernandas.»

Oppgjør i Fredrikstad

Ved hjelp av en GPS ledes han til avsidesliggende sted utenfor Fredrikstad. Han forbanner norsk snø og kulde der han venter på personen som skal ta imot lasten. Men ingen kommer, og Bernandas oppdager hva slags varer han har smuglet. Han klarer å finne ut hvem kontakten er, og drar samme natt for å oppsøke ham. Neste dag blir den eldre læreren Viggo Holm funnet død i sitt hjem i Sarpsborg, brutalt knivmyrdet. Holm og Bernandas' kontakt er en og samme mann. Kriposetterforsker Anton Brekke blir motvillig satt på Holm-saken. Han er for tida besatt av en sak av svært privat karakter: Å finne grums i fortiden til ekskonas nye samboer, en irriterende prektig gründer.

Med "Skyggerom" viser Fjell at det ikke lenger er noen usikkerhet rundt spørsmålet: Norsk krim har definitivt fått en ny stjerne. Så Jo Nesbø. PASS DEG!

Anbefales på det sterkeste

Av Marianne Hoel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar