onsdag 16. mai 2012

Hangman


Forfatter: Martina Gaux

Gunn har en far som drikker. Hun kommer seg vekk, men fortiden innhenter henne da hun får en kjæreste som holder mørke ting skjult. Og da han en dag plutselig forsvinner, er Gunn redd for at han har tatt livet av seg, akkurat som pappa, og Gunn vet at det er hennes feil – igjen. (fra forlagets hjemmeside)

Martina Gaux debuterte som ungdomsbokforfatter med den kjærlighetshistorien «Fluen».
Årets bok, «Hangman», kan utenfra sees som en tradisjonell ungdomsbok, med en alkoholisert far, en fraværende eller dømmende mor, og en kjæreste som bærer på mørke hemmeligheter.
Men Gaux har en særlig intensitet i språket, at slike ting glemmer man. Historien kan til å begynne med virke litt springende og forvirrende, helt til man oppdager hvordan den henger sammen. Den er bygget opp av små tilbakeblikkscener og et par virkelig lange scener i nåtid. Språket er ikke spesielt vanskelig, men komposisjonen gjør at boka trenger en erfaren leser. Det er en god skildring av et far-datter-forhold som har vært nært, men på grunne av fars misbruk går i stykker. Hangman-ideen fungerer fint. Hun tværer den ikke ut, men den gir Gunn en sjanse til å si ting som ellers kan være vanskelig å se.
En bok for 9-10-trinn og videregående.
Av Hans Petter Laberg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar