lørdag 21. april 2012

Titanic

I 1997 kom storfilmen Titanic på filmlerretet verden over, filmen ble en enorm suksess med over 1,8 milliarder USD i totalomsetning. Titanic beholdt tittelen som verdens mest innbringende film noensinne i 12 år før filmen Avatar av samme regissør, James Cameron, passerte den i 2010. Filmens soundtrack med sangen My Heart Will Go On sunget av Celine Dion fikk Oscar for beste sang i 1997.
           
Filmen er basert på passasjerskipet RMS Titanic som forliste på sin jomfrutur mellom Southampton i England og New York i USA 15. april 1912, da den traff et isfjell og sank. Forliset, hvor mellom 1 350 og 1 512 personer omkom, og bare 705 overlevde, er en av de største og mest kjente maritime katastrofer i fredstid. Det korrekte tallet på antall omkomne er aldri fastslått. Rederiet (White star Line/Cunard) oppga ett tall, Handelsdepartementet et annet, og granskingskommisjonen et tredje.
Titanic var et passasjerskip i «Olympic»-klassen. Skipet var 269 m langt og 28 m bredt og var i sin tid verdens største passasjerskip. Skipet bar prefikset RMS (Royal Mail Steamer) i tillegg til SS (Steam Ship), førstnevnte fordi det fraktet post under kontrakt med det britiske postverket. Skipet hadde fire skorsteiner, men bare tre av dem var i bruk som eksosrør fra dampmaskinene – den fjerde var en såkalt «dummy», lagt til for å gi inntrykket av et sterkere skip, og ble kun brukt til avtrekk og ventilasjon fra byssa. Skipet hadde et mannskap på 885 (884) og var bygget for 3 300 passasjerer.

Filmen Titanic fra 1997 er i år igjen aktuell på kinotoppene da den relanseres i 3D. Et passende tidspunkt for relanseringen da det i år er 100 år siden skipet forliste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar