mandag 5. mars 2012

Boksirkelen snakket om "Utrenskning" av Sofi Oksanen

Torsdag 1. mars klokken 13.00 var boksirkelen på Råholt Bibliotek samlet for å snakke om boken Utrenskning skrevet av den finsk-estiske forfatteren Sofi Oksanen. Boken har fått strålende kritikker og har vunnet en rekke priser blant dem Nordisk Råds litteraturpris.

Handlingen er som følger:
En dag i 1992 finner den gamle kvinnen Aliide en forkommen ung jente på tunet utenfor huset. Aliide blir først urolig og skremt, men så vinner medfølelsen, og hun tar henne inn. Slik møtes Aliide og Zara. Den eldste har levd hele sitt liv på gården i Vest-Estland, den yngste har vokst opp i det østligste Russland og har søkt lykken i Vest-Europa, men er nå på flukt fra menn som forfølger henne. Gradvis blir vi klar over hvilke bånd som forener de to kvinnene, og en fortelling om en familie som går i oppløsning når et samfunn får nye makthavere folder seg ut. Handlingen foregår dels under krigen og den sovjetiske okkupasjonen på førtitallet i Estland, dels på begynnelsen av nittitallet når et nytt Europa tar form etter murens fall.

Boken tar opp en rekke alvorlig temaer, som synd, skam og svik og gir et innblikk i hvordan det er å leve i et kommunistisk diktatur. Samtalen i lesesirkelen gikk en del på hovedpersonen Aliide og valgene hun tar og hva som former henne som menneske.

Det blir nå et opphold i lesesirkelen, neste gang blir først 3. mai. Da er bibliotekar Lena Laurin på plass for å snakke om Kjærlighet av Hanne Ørstavik.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar